Mi fán terem az inverter?

Egyedülállónak lenni sok szempontból lehet előnyös: rajtam kívül senki sem hagyja szét a szennyesét a lakásban, aludhatok egy ágyban a kutyámmal, senki sem eszi ki a hűtőből a kedvenc vegán joghurtomat, és olyan zenét hallgatok hajnali háromkor, amilyet csak akarok.

Cserébe intéznem is egyedül kell mindent. Bizonyos dolgok esetében ez nem jelent gondot, vannak viszont területek, ahol kifejezetten. Például lakásfelújításnál. Nem vagyok egy műszaki zseni ugyanis. Épp ezért eléggé nagy kihívás volt, amikor úgy döntöttem, hogy felújítom a nagyszüleimtől örökölt házat, és vidékre költözöm.

A festés még csak-csak megoldhatónak látszott, burkolót is találtam egyedül, ami viszont kifogott rajtam, az a napelemrendszer volt. Kitaláltam ugyanis, hogy nekem mindenképpen napelem kell. Nem mintha annyira képben lettem volna a napelem rendszerek működésével (sőt igazából pont hogy nem) – csak azt tudtam, hogy környezetbarát meg hosszú távon gazdaságos, illetve hogy a segítségével az ember akár függetlenedni is tud az áramszolgáltatótól. Szóval nekem kell olyan. A bökkenő csak az, hogy semennyire se vágom a témát. Nem lettem sokkal okosabb akkor sem, amikor érdeklődni kezdtem a családom műszaki vonalon képzett tagjai között: az öcsém közölte, hogy ehhez a területhez ő sem ért, apukám meg, bár belefogott valamiféle magyarázatba holmi inverterekről, igazából csak tovább fokozta az elveszettségemet.

Szerencsére viszont, ha másban nem is, abban legalább jó vagyok, hogy rátaláljak a neten azokra az információforrásokra és tartalmakra, amelyek megkönnyítik az életemet – így sikerült eljutnom egy napelem rendszerek telepítésével foglalkozó cég weboldalára, ahol végre szakszerű, ámde laikusok számára is értelmezhető leírását találtam annak, hogy mi fán terem a solar inverter. Innen egyből világossá vált, hogy apukám miért éppen az inverterrel kezdte a napelem rendszerekről szóló kiselőadását: az van ugyanis, hogy az inverter az egész rendszer szíve-lelke. Nélküle nincsen jól működő napelemrendszer, szóval egyáltalán nem mindegy, milyet választ az ember.

De mit is csinál egy ilyen inverter, amitől ennyire nélkülözhetetlen? Röviden és tömören: az egyenáramból váltóáramot. A napelem úgy működik ugyanis, hogy szépen elnyeli a napsugárzást, amiből aztán valamiféle furmányos módon elektronokat generál, ezeket szabályos irányba rendezi, és csiribú-csiribá, már kész is az egyenáram. Ami viszont nekünk, mezei felhasználóknak, akik ott állunk a konnektor mellett a telefontöltőnkkel, még semmire sem jó, az egyenáram ugyanis nem alkalmas háztartási felhasználásra. Hogy alkalmas legyen, ahhoz váltóárammá kell alakítani, és itt jön a képbe az inverter: ez az az eszköz ugyanis, ami a napelem által termelt egyenáramot azzá a váltakozó árammá alakítja át, amivel aztán már működtetni tudjuk a mosógépet meg feltölteni a halódó telefonunkat. Szóval rendkívül hasznos jószág.

Hogy a feladatát zökkenőmentesen tudja ellátni, két dologra mindenféleképpen gondot kell fordítani a kiválasztásakor: a minőségére, meg a méretére. Utóbbi esetében nem elég az aktuális áramfogyasztásunkat figyelembe vennünk – számolnunk kell az esetleges növekedéssel is, ha ugyanis bővül a család és/vagy több lesz otthon a masina, hamar túlléphetjük a kapacitását.

Na már most, hogy őszinte legyek, én még ezeknek az infóknak a birtokában sem tudnám, hogy milyen inverterre van szükségem – szerencsére viszont nem is kell tudnom, a honlapon ugyanis árajánlatot is kérhetek a komplett rendszer telepítésére. Az ügymenet nagyjából a következő. Az ember lánya (vagy fia) kitalálja, hogy napelem rendszert szeretne, felkeresi a napelempalyazatok.hu-t, majd rövid böngészést követően árajánlatot kér. Ezt egy telefonbeszélgetés követi az áramfogyasztási szokásainkról, az igényeinkről és az elképzeléseinkről, majd pedig a helyszíni szemle következik, ahol a ház műszaki adottságait (például a tető méretét, tájolását, teherbírását és dőlésszögét) állapítja meg a kiérkező szakértő. Csak ezután készítik el a személyre szabott árajánlatot. A telepítés maga – bármily meglepő – mindössze egyetlen napot vesz igénybe, sokkal tovább tart viszont a hivatalos ügyek és adminisztratív teendők elintézése. Jó hír azonban, hogy ezzel sem leszünk magunkra hagyva, a cég ugyanis a papírmunkát illetően is komoly tapasztalattal rendelkezik, így nem csak a műszaki kérdéseket illetően számíthatunk a szakértelmükre, hanem az adminisztratív teendők során is.

Úgyhogy nincs is már más hátra, mint hogy árajánlatot kérjek én is – utána pedig, hála a szakértő csapatnak, megy majd minden a maga útján. Bátran belevághatok a napalem rendszer telepítésébe, tutira nem lesz gondom sem a műszaki véna hiányából, sem pedig abból, hogy egyetlen társam egy kis olasz agár, aki a gazdájához hasonlóan semennyire sem konyít a solar inverterekhez.

solar inverter