Érdemes megvédeni otthonunkat, amely megvéd minket

Párommal régóta tervezgettük házunk felújítását. Kuporgattunk, gyűjtögettünk, és végül belevágtunk, hogy szebbé varázsoljuk az otthonunkat. A folyamat eltartott egy ideig, és sok nehézséggel járt, de minden pillanata öröm volt, és a végeredmény magáért beszél. Mikor megpihentünk, és kényelembe helyeztük magunkat, beszélgetni kezdtünk, és így terelődött a téma arra, hogy talán érdemes volna biztosítást kötni a házunkra. Én lelkesen kutakodni kezdtem az interneten ez ügyben, ám annyiféle biztosító kínálta ajánlatait, hogy teljesen összezavarodtam. Emiatt úgy döntöttünk, igénybe veszünk pénzügyi tanácsadást, és találtunk is egy nagyon szimpatikus releváns szolgáltatót, mely a https://www.pannonsafe.hu/ oldalon érhető el. Már ezen az online felületen is rengeteg hasznos információval volt szerencsénk gyarapodni.

Már önmagában az a tény megnyugtató, hogy a lakásbiztosítás megkötésével nem kell többé aggódnunk azon, hogy egy előre nem látható esemény nagy anyagi terhet róhatna ránk, vagy kár esetén elveszne az a rengeteg munka, melyet beleöltünk otthonunk megteremtésébe, és mi azt sem tudnánk, mi tévők legyünk ez után. Lakásbiztosítást ráadásul határozatlan időtartamra köthetünk, így nem szükséges egy lejárati dátumig várakoznunk, ha mégis váltani szeretnénk, csupán a biztosítási évfordulóhoz kell igazodnunk esetleges felmondás esetén. Amennyiben viszont az említett biztosítási érdek megszűnésre kerül, akkor a biztosítással is teljes mértékben ugyanez történik.

A https://www.pannonsafe.hu/ tájékoztat arról is, hogy mekkora a megfelelő biztosítási összeg. Fontos tudni, hogy nem az ingatlan piaci, tehát forgalmi értéke a mérvadó egy ilyen esetben, hanem az újjáépítéssel járó költségek. Nagyon lényeges momentum, hogy a biztosítási összeget pontosan határozzuk meg, mivel ha alulbiztosítjuk azt, akkor hiába lesz nagyobb a kárunk, a biztosító csupán a szerződésben leírtak alapján fog számunkra térítést fizetni. Azt, hogy pontosan mekkora összegre lehet számítani a káreseménykor egy értelemszerűségből fakadó válasz adja meg. A biztosító mindig a tényleges kár megtérítését vállalja úgy, hogy közben szempontként kezeli a javítási, felújítási költségeket is.

Sokakban, így bennünk is felmerült a kérdés, hogy vajon mi történik totálkár esetén, ilyenkor vajon mekkora részt térít meg a biztosító? A választ szintén megleljük a https://www.pannonsafe.hu/ weboldalán. A kárban érintett épülettel azonos mérettel bíró és azonos minőségű épület újjáépítési költségét fizeti ki számunkra a biztosító, egészen a biztosítási összeg erejéig. Abban az esetben viszont, amennyiben az épület avultsága meghaladja a 75%-ot, akkor a térítés egyenesen arányosan ennek tükrében csökken. Ez azt jelenti, hogy egy elhanyagolt, lelakott, romos ingatlan esetében az aktuális értéket veszi figyelembe a biztosító, nem pedig a korábbi értéket.

Amennyiben a ház esetleg jobb állapotban volt, tehát magasabb értéket képviselt, mint a szerződés megkötésekor, a biztosítási összegen felüli károkat a biztosító ebben az esetben sem fizeti ki a számunkra, ezért mi felelünk. Ez a garancia arra, hogy nem jön létre biztosításból eredő vagyonszerzés, amit természetesen a törvény is büntet.

Villámcsapásból eredő károkat is megfizet a biztosító, amennyiben az ok ténylegesen a villámcsapásra vezethető vissza. A túlfeszültség elleni védelemmel felruházott elektromos berendezéseket, melyek károsodtak a villámcsapás alkalmával, semmiképpen nem szabad addig megjavíttatni, amíg a kárszakértő nem szemlézte azt.

Egy nagyon szuper online kalkulátor is szerepel a https://www.pannonsafe.hu/ oldalon, melynek kitöltésével kaphatunk egy hozzávetőleges képet arról , hogy milyen biztosítási forma ideális a számunkra. Itt csupán néhány adatot szükséges megadnunk. Jól átlátható és értelemszerű, így egyáltalán nem bonyolult a kitöltése. Ráadásul, így még több információ juthat a birtokunkba, hogy a megfelelő módon hozhassunk döntést.