Energetikai tanúsítvány lekérdezése, glettelés, csiszolás, festés

Négy pontban így tudnám összefoglalni az elmúlt pár hónapomat. Sok-sok munka után végre beköltöztem álmaim otthonába. Az egész persze nem pár hónapot vett igénybe, de az biztos, hogy az elmúlt időszakra sűrűsödött be minden. De minden.

Kezdődött az energetikai tanúsítvány lekérdezése című fejezettel. Amiről azt sem tudtam először, hogy eszik-e vagy isszák. Aztán az e-tanusitas.eu oldalon megnéztem, hogy miről is van szó pontosan. Ezt az oldalt egyébként annak a lakásnak az eladója mutatta meg, amit kinéztem magamnak. Szóval a lényeg, hogy aki szeretne lakást eladni, annak rendelkeznie kell ilyen tanúsítvánnyal. Az energetikai tanúsítvány lekérdezése nagyon fontos dolog, hisz ebből a tanúsítványból tudja meg a vevő, hogy milyen állapotban van az ingatlan, már ami az energiafelhasználását illeti.

Jó állapotban van-e a szigetelés, nem a utcát fűtik-e télen, hogy az ablakok és ajtók szigeteltek-e, hogy nem süvít-e be a szél rajtuk. Mindezeken a dolgokon nagyon sok múlik, sok-sok ezer, tízezer forintot veszít az, aki feleslegesen energiát használ. Ugyanolyan ez, mint például a háztartási berendezéseknél. A mosógépen is van egy matrica, ami bizonyítja, hogy mennyi energiát használ az adott készülék. Ez az ingatlanoknál is ugyanígy megvan. Egy tizenkét fokos skála mutatja, hogy melyik milyen. Az AA++ a legjobb, a legkevesebb energiát felhasználó, a legkörnyezetbarátabb, de ugyanígy van ez a háztartási gépeknél egyébként is. A JJ pedig a legrosszabb energiafelhasználás és így környezetvédelmi szempontból is.

Az energetikai tanúsítvány lekérdezés menete egyébként nagyon egyszerű. Elég felvenni a kapcsolatot az e-tanusitas.eu-val, ekkor megbeszélni a részleteket és egy időpontot, amikor a helyszíni szemlére sor kerül. Az energetikai tanúsítvány elkészítésére nem csak akkor van szükség, ha valaki ingatlant ad el, hanem bérbeadásnál és bizonyos pályázatoknál is.

Szóval a következő lépés a helyszíni szemle. Aminek egyébként nincs kiszállási díja, csak akkor, ha az adott ingatlan távol van a legközelebbi nagyvárostól. De persze ezt sem utólag számolják fel, hanem előre meg van beszélve. A szakember ezután a helyrajzi szám birtokában elvégzi a szükséges méréseket, vizsgálatokat és az adatokat elküldi a központba. Ahol aztán megcsinálják az energetikai tanúsítványt.

Az e-tanusitas.eu-nál tudják, hogy az idő pénz és sokszor mihamarabb szükség van az energetikai tanúsítvány lekérdezésére. Ők akár 12-24 órán belül is elkészítik a tanúsítványt, hogy semmi ne álljon az ingatlan eladásának útjába vagy épp egy sikeres pályázatéba. Így készült el annak a háznak az energetikai tanúsítványa is, amit végül megvásároltam.

Ezután pedig következett a következő három pont. A glettelés, csiszolás és festés. És pikk-pakk, már be is költöztem a házba. Annyi biztos, hogy az energetikai tanúsítvány tíz évig érvényes, de ha valaki kicseréli például a nyílászárókat, szigetel vagy kazánt cserél, érdemes újra elvégeztetni a tanúsítást, hisz valószínű, hogy az ingatlan így jobb kategóriába kerül.